tiistai 2. lokakuuta 2012

Huopatossutehtaalla

Koulun kakkosperiodi pyörähti käyntiin eilen ja kyllä tuntuukin ihanalta olla taas omalla koululla! Takomista, metallivalua, huovutusta ja kulttuuriaineita on tarkoitus tankata seuraavat kahdeksisen viikkoa. Takomista meillä oli viimeksi vuosi sitten ja vähän hirvitti kun opettaja passitti heti yksin ahjoa sytyttämään, mutta työtä oli kyllä kiva päästä aloittamaan jo heti ensimmäisenä päivänä. Huovutusta meillä on aina tiistaisin, mutta ensi viikon intensiivikurssin ja sitä seuraavan syysloman takia tänään lähdimme tekstiililuokan sijasta retkelle "Suomen huopaisille seuduille" eli Jämsään. Vierailimme neljässä huopatehtaassa; Lahtisella, Alholla, Jämsän huopatehtaalla ja Koskenpään huopatehtaalla. Lahtisella ja Alholla tehdään upeita huopatossujaenkä malta odottaan, että pääsen tekemään itsellenikin samanlaisia. Jämsän huopatehtaalla pääsimme todella mielenkiintoiselle kierrokselle tehdassaleihin ja pääsimme mm. seuraamaan kuinka villasta tehdään lankaa. Eipä ole mitään leikkikaluja ne villantyöstökoneetkaan. Tässä muutama kännykkäkameraotos siis Jämsän huopatehtaalta.

- "Villasusi" eli karstauskone

- Villaa!! 

 

 - Villa kiertää koneessa ja alkaa muuntautua langaksi/hahtuvaksi

- Hahtuvalankaa

- Tällä laitoksella hahtuvalanka kieputetaan rullille niin, että lanka samalla tiivistyy. Tämän jälkeen lanka voidaan kerrata 

- Langan kattilakertauskone


 - Alhon ja Koskenpään tehtailla on vanutus- ja neulauskoneita, joita saa vuokrata omia projekteja varten. Kuvassa Koskenpään neulauskone.

  
- Ja kyllähän reissulta aina jotain tarttuu matkaan. Lahtisen huopatossut äidille, saman firman huopapohjalliset omiin kenkiin ja Jämsän huopatehtaalta ostettu Neuleunelmien villalanka. 

- Silja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti